Bor du på venterommet?

Vi trenger fritid og brudd med hverdagsrutinen for å ha et liv i balanse. Det er fint å glede seg til late dager, men hvis helg og ferie er det du lever for, er det på tide å ta grep. 

Gråt og tenners gnissel

I følge et oppslag i Dagens Næringsliv 29 juni i 2014, bruker nordmenn nesten dobbelt så mye penger på ferie enn resten av Norden. Økonomer mener vi trenger det fordi «Vi holder oss inne og biter sammen tennene hele året».

Hvis du er en av dem som nikker gjenkjennende, er det på høy tid å ta grep om eget liv.

Summen er null

Tross oppslag i mer og mindre seriøse nyhetskanaler om at nordmenn jobber minst av alle og at fredag har blitt en ekstra fridag, så ligger det rotfestet i den norske folkesjela å yte før du kan nyte.

Om det skyldes nasjonaldikteren Bjørnstjerne Bjørnsons «Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg» eller arbeiderbevegelsens «Gjør din plikt, krev din rett», er ikke så interessant.

Det som er viktig, er hva dette gjør med oss som nasjon og enkeltmennesker.

Andelen som faller utenfor arbeidslivet øker og sykefraværet i Norge er høyt sammenlignet med andre land. Dette har ulike og sammensatte årsaker, men å bite tennene sammen kan umulig være helsefremmende for andre enn tannlegesektoren.

Ut av venterommet

Det eneste du kan være helt sikker på, er at det livet du har her og nå tar slutt.

Å sløve i passiv gå-sakte-utholdenhet, kose med misnøyegjengen eller løpe i hamsterhjulet mens du venter på at Andre skal dukke opp som troll av eske og ordne opp, er en dødfødt strategi.

Det er bare du som kan ta valgene som er riktige for deg.

Å lide seg gjennom året for å nyte noen få ukers ferie, er å leve store deler av livet på venterommet. Det er sørgelig mange på venterommet i alt for mange virksomheter.

Så langt har jeg aldri opplevd at trengsel på venterommet skyldes manglende valgfrihet. Det er mer enn nok andre rom å gå inn i. Av og til er det mulig å lokke folk ut, og enkelte kan ikke komme seg raskt nok avgårde straks døra åpnes på gløtt.

Det hender også at hele venterommet ramler sammen av trengsel. Da åpner det seg utsikt til nye, spennende rom å være i.

Ditt valg

sommerfuglFerie og helgefri er flott. Selv har jeg sommerfugler av glede og forventning i magen når ferien nærmer seg.

Det er når sommerfuglene er en utdødd rase straks hverdagen er i sikte at du må ta grep.

Jeg vet det ikke er lett. Endring er aldri lett. Økonomi, helsesituasjon og en rekke andre forhold kan være strevsomme hindre å komme over.

Jeg vet også at det er mulig når du vet hva du virkelig vil.

Og skulle du bestemme deg for at hindrene er for store til at de er verdt å klatre over, har du også et valg. Du kan velge å leve bedre, leve godt, leve helt og fullt der du er og med det du har, uten sløvsinn, klagemur eller hamsterhjul.

Gjør hver dag til den beste dagen du kan ha. Forlat venterommet, nyt sommeren og bestem deg for hvor bra du vil ha det akkurat nå. I morgen. Og i resten av livet.

Kristin Grimstad

 

 Grimstad HR holder bl.a. kurset «Frydefull forandring», om hvordan enkeltpersoner og virksomheter lykkes med endringsprosesser.

2 kommentarer på “Bor du på venterommet?
  1. Gunvor sier:

    Takk for kloke ord. Jeg ovserverer også at alt for mange slår seg til ro på venterommet, innenfor komfortsonen og i vanens makt. Det skal mot og inspirasjon til for å bryte ut, og da er det du kommer inn i bildet, med engasjement og drahjelp

    • Grimstad HR sier:

      Takk for tilbakemelding, Gunvor. Nei, det er ikke lett å bryte vaner, og ofte trengs det litt drahjelp. Å oppleve hva det kan bety for enkeltmennesker og omgivelser å få mot til endring, er hoveddrivkraften for meg og andre som jobber med endring og utvikling i virksomheter og for enkeltpersoner:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Del innlegg

Facebook

Følg Oss På Facebook!

Abonner på nyheter og tips fra Grimstad HR:

loading...

Nyheter