No man is an island

Å være leder er å oppnå resultater gjennom andre. Skal du lede, må du prioritere tid med folkene dine.  De må gå foran alt det andre som skriker etter oppmerksomheten din, og som du kanskje til og med har mer lyst til å bruke tiden på.

Se på meg da!

Å bli sett og bekreftet av andre er et grunnleggende behov vi alle har. Ja, så viktig er det med oppmerksomhet at vi ofte tyr til negativ adferd hvis vi ikke får ønsket respons.

Hos små barn kan det være svært hørbart og synlig, særlig hos dem som velger skrål og skrik for å påkalle oppmerksomhet.

Som voksne er vi stort sett flinke til å skjule vår higen etter å bli hørt og sett. Vi er jo profesjonelle og fornuftige. Da kaster vi oss ikke ned på bakken og hyler når vi føler oss oversett.

Du kan være så ordentlig og seriøs du bare vil, men bare innrøm det: Du har kjent lysten til å sparke med beina og hyle, lenge etter oppnådd myndighetsalder.

De fleste av oss bekjemper trangen til hyl og skrik og velger andre metoder. Vi har mange muligheter, fra å gå vår vei til å bli kranglete og lite samarbeidsvillige.

Av og til ender det med fastlåste og energitappende konflikter. Selv disse kan ofte løses når alle opplever å bli lyttet til og får aksept for sine følelser og meninger.

Suksessterten

lederrygg febr15

Foto: anankkml at FreeDigitalPhotos.net

Et fellestrekk ved virkelig gode ledere er at de er gode til å se og anerkjenne andre. Den samme evnen har også de beste kollegene, kundene og leverandørene.

Du kjenner nok typen. Det er de som nesten alltid gir deg en god følelse. De gjør at du smiler fornøyd bare øyeblikket etter at du rasende trampet inn for å si noen sannhetens ord.

Hva er det de gjør, de beste? Det er sjelden de argumenterer mot deg.  De jatter heller ikke med, eller later som de kan endre det som har skjedd. I stedet lytter de og spør hva som kan bedre situasjonen.

Det betyr ikke at de alltid er enig med deg, men de er alltid villig til å høre på deg og åpne for å finne en løsning.

Det enkle er best

Det kan være slitsomt å forholde seg til medarbeiderne med alle sine følelser, meninger, behov og krav. Ja, det er krevende å være leder men det er jobben din.

Da må du også utføre den og sørge for at folkene dine merker at du bryr deg om hva de mener og hvordan de har det.

Verken du eller virksomheten har råd til at du lar være, for medarbeidere som får tilbakemeldinger presterer bedre.

Selv om det er grenser for hvor treg du kan være på avtrekkeren, er det i denne sammenhengen ikke alltid best med en umiddelbar respons, Din førstereaksjon kan trenge litt modning.

Du har ikke fasiten og din sannhet er bare din. Den allvitende guddommelige lederen er utgått på dato for lengst. Det er derfor du har medarbeidere.

Tenke det, gjøre det, ville det med…

Er du leder, har du makt over din egen tid og mulighet til å ta bevisste valg.

Du vet at medarbeiderne dine trenger oppfølging og oppmerksomhet. Da er det ikke nok med gode intensjoner. De har en tendens til å bli overkjørt av hverdagens mange oppgaver.

Sett deg konkrete, målbare og tidfestede mål for kontakten med dine folk. Legg det inn i kalenderen slik du reserverer tid for andre viktige oppgaver.

Akkurat nå er det perfekte tidspunktet for å planlegge ditt gode lederskap.

Du kan hvis du virkelig vil. Vil du?

 

Kristin Grimstad, HR-rådgiver og daglig leder i Grimstad HR

Grimstad HR gir lederstøtte og veiledning for enkeltpersoner og grupper. Vi holder også kurs og foredrag om bl.a. ledelse og motivasjon. Her kan du lese mer om hva vi kan bidra med.

 

2 kommentarer på “No man is an island
 1. Elin Høgås sier:

  Hei Kristin.
  Dette var en knakende god sak. Det er jo ikke egentlig ukjent, men akk så lett å prioritere bort de medarbeiderne man er leder for i en travel hverdag. Og det å virkelig bli bevisst på hva virksomheten taper på at leder ikke ser og hører medarbeiderne koster dyrt for bedriften……… Håper mange leser dette…. Håper det går fint med deg, livet ditt og selvsagt med bedriften din. Klem fra Elin

  • Grimstad HR sier:

   Hei Elin. Takk for tilbakemeldingen. Du har helt rett i at dette ikke er noe nytt, og det er nok ikke mange som er uenige i at dette er viktig. Men – som du sier – det er så mange andre ting å ta tak i hele tiden. I tillegg er det mer krevende å forholde seg til folkene enn til sakene, kanskje?

   Det er bra med meg, og bedriften er godt i gang. Alt godt til deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Del innlegg

Facebook

Følg Oss På Facebook!

Abonner på nyheter og tips fra Grimstad HR:

loading...

Nyheter