Rødnisserød hilsen

En taus hærskare av unge arbeidstakere sørger for at vi kan gjennomføre adventstidens kjøpegallopp når det passer oss best. Behandlingen av fremtidshåpet vårt gir grunn til å se rødere enn julerødt.

I svingdøra

nisselueStillingsvernet i norsk arbeidslovgivning kan oppleves håpløst ensidig til fordel for arbeidstakere med vondt i viljen. Også andre sider ved dagens industribaserte arbeidsmiljølov er dårlig tilpasset dagens arbeidsliv. Arbeidstidsbestemmelsene er det mest åpenbare.

Grunnlaget for å øke fleksibiliteten forutsetter imidlertid at arbeidsgivere er anstendige og kompetente mennesker med respekt for lovverk og andre mennesker.

Dessverre får behovet for fleksibilitet og større handlingsrom alt for ofte ublide svingdørkollisjoner med arbeidsgivere som enten ikke vet bedre eller som gir blaffen i norsk lov og alminnelig folkeskikk.

De finnes der du minst venter det, og vel så ofte i offentlig som i privat sektor. På grunn av dem blir det også utfordrende å støtte regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

Den første arbeidervernlovgivningen prioriterte særlig vern av unge arbeidstakere. I dag er de i praksis minst beskyttet av alle.

Når de som trenger ekstra beskyttelse blir utnyttet av ukloke arbeidsgivere som lar egeninteresser og økonomi overstyre anstendighet og norsk lov, er det overflødig med nisselue for å bli rød i toppen. Skam på seg!

Uten sikkerhetsnett

Ungdom har ikke ettertraktet spisskompetanse. Deres fortrinn er at de er billig arbeidskraft, villige til å jobbe på tidspunkt andre helst vil slippe og raske til å lære nytt.

Derfor godtar de å jobbe uten skriftlig avtale eller med avtaler som ikke er verdt papiret. At det er arbeidsgiver som får problemer når avtale mangler eller er ugyldig, vet jo ikke de.

For voksne vet jo best, gjør de ikke? Og en leder blir vel ikke leder uten å kunne jobben sin? Dream on… og velkommen til virkeligheten, sier jeg bare!

Alt for mange unge får et alt for stort ansvar i forhold til kompetansen de har, gjerne uten opplæring i viktige sikkerhetsrutiner. Så gjør de så godt de kan mens de engster seg for hva som skjer hvis noe går galt.

Ungdom betaler sin skatt og trygdeavgift som oss andre. Likevel kan de bli trukket i lønn når de er syke med begrunnelse om at de er ansatt som tilkallingshjelp og derfor ikke har rett på sykepenger, til tross for at de i realiteten er pliktig til å møte til fast avtalte tidspunkt.

Endringer i arbeidstiden eller redusert arbeidstid sånn helt ut av det blå og over natta er heller ikke uvanlig.

Du skal ikke tåle!

Som om ikke det er nok, har de yngste en tøff kollegahverdag på alt for mange arbeidsplasser. Stadig får de direkte eller mer skjult vite at de er mindre verdt og ikke må komme her og komme her.

Hva gjør du som leder eller kollega for at de skal ha en god arbeidssituasjon?

Hvordan bidrar du til at de om få år kommer tilbake som solide, dyktige og friske arbeidstakere med oppdatert kompetanse og gode holdninger?

De er ingen trussel mot oss som har vært lenge i arbeidslivet. Tvert imot bærer de fremtiden vår. Det er de som skal sørge for at vi får en levelig alderdom.

Behandle dem deretter, og sørg for at du som kollega eller leder er en rollemodell å ta mer lærdom av enn avstand fra.

Er du arbeidsgiver og usikker på om du behandler dine arbeidstakere riktig, bør du rådføre deg med nødvendig ekspertise fra oss eller andre som er trygge på dette. Det vil lønne seg både for virksomheten og menneskene i den.

 Kristin Grimstad, HR-rådgiver og daglig leder i Grimstad HR

En kommentar på “Rødnisserød hilsen
  1. Tanja Holmen sier:

    Så enig så enig Kristin!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Del innlegg

Facebook

Følg Oss På Facebook!

Abonner på nyheter og tips fra Grimstad HR:

loading...

Nyheter